Barış Yarkadaş tek tek anlattı: ERG İnşaat 1.5 Milyar Euro fazla para istiyor!

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Ankara-Niğde Karayolu’nu ihale şartnamesinin hiç bir şartına uymadan inşa eden ERG firmasının Ankara-İzmir Süratli Tren Projesiyle ilgili rakip firmaların açtığı davayı Danıştay ihale evrakını incelemeden ‘iptaline gerek yoktur’ sonucu verdi.

Barış Yarkadaş, “Danıştay’ın bu sonucundan daha sonra ERG isimli firmanın sahipleri bakanlığa giderek Ankara-İzmir Yüksek Süratli Tren Projesi için 1,5 milyar Euro daha ek ödenek istiyorlar, Adil Karaismailoğlu’na sesleniyorum, sakın bunu yapmayın” dedi.

tv100.com muharriri Barış Yarkadaş, tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel, gazeteciler Hacı Güzel, Şaban Sevinç ve Fuat Uğur Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı programına konuk olarak gündemi kıymetlendirdi. Ankara-Niğde Karayolu’nu inşa eden ERG isimli firmanın faaliyetleriyle ilgili Yarkadaş değerli açıklamalarda bulundu.

“Buna karşın tüm paraları ödenmiş”

Yarkadaş “Tv100 ekranlarında 1 yıl evvel Kerem Kırçuval’ın programında bir mevzuyu gündeme getirdim. Ankara-Niğde otoyolu açıldı fakat o yolu kullananlardan epey sayıda şikayet var. Burayı ERG isimli bir firma yapmış. Ankara-Niğde Karayolu’nda şartnamenin hiç bir şartına uyulmamış. Beşerler abdestlerini alabilecekleri, muhtaçlıklarını giderebilecekleri bir tesis bile bulamıyorlar. Buna karşın tüm paraları ödenmiş. Ben bunları anlatınca tv100 ‘hayalet otoyol’ diye haber yapmıştı.” dedi.

“‘Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi’ olarak geçiyor”

Şirketle ilgili ortaya çıkan yeni haberlerle ilgili Yarkadaş “Bu firma uzun bir müddetdir kamuoyunda tartışılıyor. Sahibi İngiltere’de yaşıyor. Tıpkı firma bugün birtakım sitelerde haber olmuş. Kamu maliyesi açısından söylüyorum. Sayıştay raporlarında bu ERG’nin Ankara-İzmir Süratli Tren Projesi’yle ilgili bir bulgusu var. Sayıştay ‘bu ihalenin sonuçları kamuoyunda saklandı’ diyor. 2 milyar 163 milyon euro bedel ile Ankara-İzmir süratli tren projesi ERG inşaata veriliyor. 2020 yılının ortalarında verilen bu ihale 21b yoluyla davetiyle veriliyor. Bunun üzerine KBM isimli bir şirket bu ihaleyi dava ediyor. Hukuka karşıtlık suçlamasıyla dava açıyor. Bu ihale birtakım internet sitelerinde ‘cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi’ olarak geçiyor. 300 milyonu peşin verilmiş, ihaleden bir iki gün daha sonra. KBM davasının açtığı bu dava görülüyor, lokal mahkeme ‘ihale devam edebilir’ diyor.” tabirlerini kullandı.

“28 katrilyon lira daha para istiyorlar”

“Rakipleri belgeyi Danıştay’a taşıyor” diyen Yarkadaş Danıştay 13. Dairesi bu evrakı inceliyor, ne enteresandır ki Danıştay 13. Dairesi belgeyi Ulaştırma Bakanlığı’ndan 2 defa istemesine karşın bu belgeyi temin edemiyor. Belgeyi temin edemediği biçimde Danıştay ‘ihalenin iptaline gerek yoktur’ sonucu veriyor. Danıştay’ın bu sonucundan daha sonra ERG İnşaat isimli firmanın sahipleri bakanlığa giderek Ankara-İzmir Yüksek Süratli Tren Projesi için 1,5 milyar Euro daha ek ödenek istiyorlar. Oturdum hesapladım, 28 katrilyon lira daha para istiyorlar. Niye dövizdeki dalgalanmadan ötürü” biçiminde konuştu.

“Ulaştırma Bakanına sesleniyorum”

Sözlerini sürdüren Yarkadaş “Geçen hafta sayın Ulaştırma Bakanı’na seslendim, ‘Hem bu 7 milyarlık ihaleyi açıklayın’ diye. Bugün Adil Karaismailoğlu’na ve sayın Cumhurbaşkanı’na da sesleniyorum. Bu para dövizdeki dalgalanma niçiniyle bu şirkete ödenecek mi? Sayın Adil Karaismailoğlu bu şayet bu şirketin talebine onay verir ve bu paranın ödenmesi için imza atarsa bu haksız bir uygulama ve kamunun bütçenin berbata kullanması demektir. Ben buradan sayın Cumhurbaşkanı’na, Ulaştırma Bakanına ve Ulaştırma Bakanlığı’ndaki bürokratlara sesleniyorum ve sakın bunu yapmayın diyorum. 1,5 milyar Euro’yu (Eski parayla 28 katrilyon) bir şirketin keyfi isteğine göre ödemeyemezsiniz. Ceza hukukçusu profesör bir arkadaşım ‘ihale evrakını incelemeden karar vermek başlı başına bir usulsüzlüktür’ diyor.” tabirlerini kullandı.

Yatırım tavsiyesi içermez.