Bakanlık inceleme başlattı, şeker fiyatları düştü!

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Ayçiçeğinden daha sonra şekerdeki fahiş fiyat oyunu deşifre olunca arka arda harekete geçildi. Ticaret Bakanlığı stokçularla ilgili inceleme başlattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı şeker üreticisi firmaları uyardı. Özel daldaki kimi firmalar çuval şeker meblağlarını 800 TL’den 575 TL’ye indirdi. Türkşeker de açıklama yaparak, 200 bin tonluk muhtaçlık fazlası şeker üretimimiz bulunduğunu deklare etti.

Bilhassa besin sanayicisinin kullandığı şekerin fiyatı üç kat artmıştı. Geçen yıl 50 kg’lık 1 çuval toz şeker 200 liradan satılırken, 2022 başında 455 TL’ye çıktı. Geçen hafta ise özel fabrikalarda 600 lira olan şekerin fiyatı 800 TL’ye kadar yükseldi.

Özelleştirilen şeker fabrikalarının hem kendi ürettikleri tıpkı vakitte devlete ilişkin fabrikalardan aldıkları şekeri 690 ila 800 lira içinde değişen fiyatlarla piyasaya vermeye başladıkları açıklandı. Türkşeker stoklarının ağustos ayına kadar yeteceği söylenmesine karşın piyasada fiyatların spekülatif biçimde artması dikkat çekti.

STOKÇUYA İNCELEME

Fabrikaların, bilhassa sanayicilere yüksek fiyatlı şeker sattığına yönelik haberlerin üzerine Ticaret Bakanlığı, şeker fabrikalarında inceleme başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Vatandaşlarımızın temel besin eserleri içinde yer alan şekerde adil rekabeti bozan faaliyetler olduğuna dair son periyotta kamuoyuna yansıyan konular sürece alınarak, şeker fabrikaları nezdinde bakanlığımız tarafınca incelemeler yapılmaktadır” denildi.

ŞİRKETLERE İKAZ

Tarım ve Orman Bakanlığı ise şeker üreticisi firmaları uyardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Şu anda piyasada şeker konusunda da ayçiçek yağı konusunda olduğu üzere misal spekülatif bir hareket yaşanmaktadır. Türkiye’nin 2020-2021 üretim periyodundan 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur. 2021-2022 üretim devrinde ise 2.5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacim 2.9 milyon tona ulaşmıştır.

Yeni dönemdeki üretim ölçümüzle birlikte ülkemizde şeker arzıyla ilgili hiç bir dert yaşanmayacaktır. Bakanlığımız şeker üreticisi firmalara gerekli ikazları yapmış, sonucunda özel daldaki kimi firmalar çuval şeker meblağlarını 800 TL’den 575 TL bandına indirmiştir.

Bu meblağların kalıcı hale dönüşmemesi durumunda bakanlığımız piyasanın istikrarda kalması için gerekli önlemleri alacak ve üretici firmaların uygun maliyetle şeker tedarik etmesini sağlayacaktır” tabirleri kullanıldı.

200 BİN TONLUK FAZLA ŞEKER VAR

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Türkşeker) de 2021-2022 üretim devrinde 2,5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacmin 2.9 milyon tona ulaştığını belirterek, “ötürüsıyla ülkemizin yıllık şeker gereksiniminin 2.7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk gereksinim fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

Yatırım tavsiyesi içermez.