Apaydın: Yatçılıkta global otorite olacağız

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Şirketin kurucusu Ayberk Apaydın, şirketini büyütürken kesimin gelişmenine de katkıda bulunmayı hedefliyor. Bu kapsamda Bodrum Denizcilik ile TÜV Austria iştirakinde TUV Austria Marine şirketini kuran iş insanı, “Bu şirketle temel hedefimiz yatçılık alanında, global bir otorite olmak” diyor.

Ark Yatçılık 2005 yılında gemi inşa mühendisi Ayberk Apaydın tarafınca kuruldu. 22 yaşında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan daha sonra sanayide fark yaratmak için kendi şirketini kurma sonucu alan Apaydın, milletlerarası mükafatlar kazanan ve bölüm dinamiklerini değiştiren dizaynlarıyla da bu gayesini gerçekleştirmiş görünüyor.

Bugün Muğla’daki 52 bin metrekarelik tersanesinde yüklü Avrupa ve ABD’den müşterileri için 10 metreden 70 metreye kadar tekne üretimi gerçekleştiren Ayberk Apaydın, önümüzdeki devirde seri üretim tarafında milletlerarası markalarla iş birliği yaparak büyüyecek.

Apaydın şirketini büyütürken sanayinin gelişmesine ve markalaşmasına da katkı sağlamak niyetinde. Son olarak Bodrum Denizcilik ve TÜV Austria iştirakinde TÜV Austria Marine şirketini kuran iş insanı, “Bu şirketle temel hedefimiz; dünyada her geçen gün süratle büyüyen yatçılık alanında, global bir otorite olmak, yat üreticilerinin, tekne sahiplerinin ve devletlerin her mevzuda tahlil ortağı olarak hizmet verebilmek, denizcilik kesimindeki gri alanlarda hakemliğe soyunmak” diyor.

Ark Yat CEO’su Ayberk Apaydın ile büyüme kıssalarını, kesimi ve yeni devir gayelerini konuştuk:

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Dala girişiniz nasıl oldu?

Ben küçük yaşlardan itibaren ticaret yaşamındayım. Babam Aydın bölgesinin birinci inşaat yüksek mühendislerinden… Aile işimizde ana dalımız müteahhitlikti, onun yanında besin dağıtım, otomotiv ve akaryakıt bayiliği, inşaat materyalleri üretimi ve turizm üzere birfazlaca farklı dalda faaliyet gösteriyorduk. Çocukluğumdan üniversite eğitimimi tamamladığım sürece kadar aile şirketlerimizde çalıştım. Üniversitede gemi mühendisliği eğitimimi tamamladıktan daha sonra dalı tahlil etmek için Aydın’dan Bodrum’a geldim. Bir yıl ortasında de sıfırdan kendi şirketimi kurdum. 17 yıl evvel, 22 yaşımda birinci şirketimi kurduğumda maksadım yat kesiminde fark yaratmaktı. Fark yaratmak için işin her ayrıntısını öğrenmem gerekiyordu. Bu niçinle tekneyle ilgili proje çiziminden tekne tamiratına kadar her alanda ve her kalemde hem müşterilere hem bu alanda çalışan şirketlere hizmet vermeye başladım.

Bir nevi yat üreticilerinin tedarikçisi ve iş ortağı üzere mi çalıştınız?

Evet, bu türlü hem dalı tanıdım hem her türlü ayrıntıya hâkim oldum. hiç bir vakit kendi markamla teknenin tamamını yapan bir isim olarak ön plana çıkmaya odaklanmadım. Bu da o devir istediğim farkı yaratmamı sağladı. Yat bölümünde işin yüzde 20’si mühendislik, yüzde 30’u ticaret ise yüzde 50’si de insan psikolojisini yönetmek. Bugüne kadar biroldukca tekneyi kendi şirketimde proje çiziminden tersane çıkışına kadar ben ürettim. Lakin bireyler değil, şirketler benim müşterim olduğu için tekneler farklı şirketlerin üretimi olarak müşterilerine ulaştı.

Ağırlıklı hangi ülkeler için ne çeşit yatlar üretiyorsunuz?

Müşterilerimiz daha fazlaca Avrupa ve ABD’den. Tersanede 10 metreden 70 metreye kadar teknelerin üretimi için gerekli altyapıya sahibiz. Ark Yat olarak dalda entegre bir yapıyla faaliyet gösteriyoruz. Üretimin yanında her türlü yatın bakım ve tamirini yapıyor, çekek hizmeti veriyoruz. 150’ye kadar yata bakım tamirat hizmeti verebilecek pozisyondayız.

Önümüzdeki periyot için nasıl bir büyüme planınız var?

İlerleyen periyotta üretim tesisimize ek 30-40 bin metrekare daha eklemeyi planlıyoruz. Marka olarak biroldukça hususta rüştümüzü ispat ettiğimiz için yakın vakitte dünya markalarıyla iş birliği yapmayı hedefliyoruz. Bu mevzuda da kimi projelerimiz mevcut. Seri üretim tarafında iş birliği yapmak hedefiyle şu an üç-dört markayla görüşüyoruz.

Dünyada yat pazarında nasıl bir yapı var? Pazarda rekabet hangi ülkeler içinde yaşanıyor? Türkiye’nin pazardaki pozisyonu nedir?

Dünyada yat pazarının büyük kısmını Akdeniz çanağı ve ABD oluşturuyor. Akdeniz çanağında Afrika kıyıları bilhassa güvenlik açıkları niçiniyle fazlaca tercih edilmiyor. Avrupa kıyılarında Yunanistan, Hırvatistan, İtalya, İspanya ve Fransa kriterleri açısından regülasyonlara boğulmuş, maliyetleri önemli manada yükselmiş bölgeler. Türkiye bilhassa pandemiyle lojistik zincirinin kırılmasından daha sonra birfazlaca bölümde olduğu üzere yatçılık piyasasında da daha değerli bir pozisyona geldi. Güvenlik ve maliyet avantajının yanında lojistik avantajlarıyla da rakipler içinden sıyrılıyor. Türkiye yat imalatı bakımından biroldukça avantaja sahip. Öncelikle yatçılığın global ölçekte en epeyce geliştiği bölgelerden bir olan Akdeniz çanağında 8 bin kilometreden çok kıyı şeridine sahip. Bir öteki öge da personellik avantajı. Yat imalatının aradığı nitelikli iş gücü Türkiye’de mevcut ve personellik maliyetleri Akdeniz Bölgesi ölçeğinde uygun. Biz epeyce sayıda Avrupa markasının ürettiği ekipmanları kullanıyoruz. Yat imalatı ilmek ilmek dokunan, her noktasıyla emek verilen bir el personelliği. Personellik konusunda hayli âlâ bir pozisyondayız. Bilhassa 2000’li yılların başından itibaren kesim süratle gelişiyor. Başta Akdeniz ülkeleri ve Körfez ülkeleri olmak üzere dünyanın birfazlaca bölgesine Türkiye’deki şirketlerden yat ihracatı gerçekleştiriliyor.

ÖDÜLLÜ TASARIMI JAMES BOND’DA KULLANILDI

Biz Ark Yat olarak rekabette farklılaşma noktasında tasarım kasımıza güveniyoruz. Bugüne kadar tasarım konusunda biroldukça milletlerarası mükafatın sahibi olduk.

Örneğin bizim dizaynımız olan Regina isimli tekne 2012 yılında Dünya Muhteşem Yat Mükafatları yarışında dünyadaki yedi tekne ortasına girdi ve finalist oldu. Bu tekneyle charter bölümünde fizibiliteleri değiştirip bölüme farklı bir vizyon kattık.

Tekne James Bond Skyfall sinemasında kullanıldı. Çekimler Marmaris civarında yapıldı lakin sinemadaki sahneler güya Singapur’da geçiyor üzere gösterildi.

bir daha bu tekne dünyanın en itibarlı yat müsabakalarından biri olan “The World Superyacht Awards 2012’de finalistlerden biri olmaya hak kazandı. Bir başka dizaynımız Chronos da kesimde fark yaratmayı başardı. Olağanda yatlar en çok 12 yolcu taşıyan deniz taşıtlarıdır.

12 yolcunun üstündekiler yolcu gemisi statüsüne geçer. Yolcu gemisi statüsünde de üretimle ilgili farklı kurallar çıkar. Chronos’ta da hayalim; hem 12 yolcu üzerinde taşıması hem yat görünümlü olmasıydı.

Hollandalı bir şirket tarafınca, benim de ortasında yatırımcı ortak olarak yer aldığı biçimde bunu gerçekleştirdik. Bundan da üç tane o firmaya yaptık. Şu anda dünya denizlerinde dolaşıyorlar. Bu yatın tasarımı da 2014 yılında Dünya Üstün Yat Finalistleri ödüllerinde birinci beş proje ortasında yer aldı.

Yatırım tavsiyesi içermez.