Anonsların efendisi Tokyo’yu salladı: Mustafa Özben!

Atletizm

Global Mod
Global Mod
Olimpilyatlar bitti, anıları kaldı. Bilhassa Türkiye için enteresan bir deneyimdi. Kimi branşlarda birinci sefer madalya kazandık. Atletlerimizin, gruplarımızın olmadığı branşlarda ise farklı biçimde temsil edildik. Bunlardan biri de basketboldu. Basketbolda örneğin, Mustafa Özben final maçının anonsörüydü. Sözcü HaftaSonu, Özben ile görüştü.

• Mustafa Özben kimdir?
Bir performans adamıdır. Sunuculuk, anonsörlük, seslendirme, çevirmenlik yapar. Kurumsal sunuculuk işlerinde fikir ve içerik üretir. 20 yılı aşkın bir müddetdir mesleğimi bu söylemiş olduklerim çerçevesinde yürütüyorum. Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık kısmı mezunuyum. Tiyatro vardı hayatımda 2006’ya kadar. Merhum büyük ustalar Gönül Dava Özcan ve Gazanfer Özcan ile birebir sahneyi paylaşma erdemine eriştim. Basketbol anonsörlüğü mesleğimde ise 19 yılı ve 2 bini aşkın maçı geride bıraktım. 3 Olimpiyat, 2 Paralimpik Oyun, 3 Dünya Kupası ve bir fazlaca memleketler arası turnuva…

• Olimpiyatlarda, NBA yıldızlarının bulunduğu basketbol final maçını anons etmek nasıl bir histi?
Londra 2012’de de finali sunmuştum. Olimpiyat Oyunları’nda misyon yaptığınızda her maç fazlaca özel, her maç fazlaca kıymetli. Tokyo 2020’de 26 maçta mikrofondaydım. elbette finalin yeri farklı oluyor. Altın madalya ve olimpiyat şampiyonluğu çabasında ‘salondaki ses’ olmak eşsiz bir his.

• Türk olduğunu öğrenenler nasıl reaksiyon veriyor?
Ülkemi temsil etmek değişik bir gurur. Olimpiyat Oyunları tarihli ‘ilk ve tek’ Türk sunucu olmak fazlaca özel hissettiriyor. Aslında bilhassa Olimpiyat Oyunları’nda yalnızca anons yapmıyorum; maç öncesinde ve esnasında kilit oyuncu karşılaştırmaları, kadro tahlili, performans değerlendirmesi, istatistik paylaşımı, devre ortası gösterisi sunumu üzere sunuculuk da yapmayı gerektiren bir iş benimkisi. Londra 2012, Rio 2016 ve Tokyo 2020… Üç Olimpiyat oldu lakin maksadım üç Olimpiyat daha. Türk olduğumu öğrendiklerinde epey şaşıranlar oluyor doğal.

• Kimi ansons etmek isterdin?
Michael Jordan…

• Lakabın var mı?
Sana yurtharicinde nasıl hitap ediyorlar? Rio 2016’da spor sunumundan sorumlu prodüktör bu dönem NBA’de şampiyon olan Milwaukee Bucks’ın prodüktörü Johnny Watson’dı. O bana özetlemek gerekirse “Mus” (Mousse) diyordu. Londra’da ise ‘Mufasa’ diyenler oldu. Ancak en epey ‘The Voice’ (O Ses) diyen oldu.

• Senin yolundan gitmek isteyenlere önerin neler olacak?
Evvel dürüst bir şahsi kıymetlendirme yapmalarını öneririm. Çok uygun seviyede İngilizce öğrenmek yahut aslına bakarsan biliyorlarsa geliştirmek zorundalar. özetlemek gerekirsesı; siz işinizi ciddiye alırsanız, işiniz de sizi ciddiye alır!

• Mesleğinde unutamadığın an var mı?
2010 Dünya Basketbol Şampiyonası Türkiye-ABD final maçı ve madalya merasimi. Londra 2012 ve Tokyo 2020 final maçları. Bir de bu dönem kulübüm Anadolu Efes’in EuroLeague şampiyonu olması.

“SEYİRCİNİN EKSİKLİĞİNİ UNUTTURMAYA ÇALIŞTIM”

“Efes’in sesi olarak maçlarımıza renk katmaya çalışıyorum. Pandemi niçiniyle tüm branşlardaki gayretler izleyicisizdi. Bu durum aslında sunucu, DJ üzere farklı konumlarda bakılırsav yapanlara farklı çeşitten bir sorumluluk getirdi. Olimpiyat hissini yaşayan atletleri onurlandırmalı ve seyircinin eksikliğini biraz olsun onlara unutturmalıydık. Hepimiz bu şuurla çalıştık.”

“BAŞARI TESADÜF DEĞİL”

“2002 yılında özel bir turnuvada nazaranv yapmak için Türkiye Basketbol Federasyonu ile bağlantıya geçtim. Kabul ettiler ve turnuvada istekli olarak bu işe başladım. daha sonrasında ise Anadolu Efes’ten gelen teklifle profesyonel mesleğime resmen başladım. Başarımın sırrı ise işimi epeyce ciddiye almak. Üç olimpiyatta bakılırsav yapmam ise asla tesadüf değil. Yaptığım işin
kalitesi FIBA tarafınca fark ve takdir ediliyor.”