Ani fiyat artışı önlenecek! Elektrikte EPDK’ya yeni yetki

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Yakın vakitte Meclis’e gelecek yeni düzenlemeyle EPDK, EPİAŞ tarafınca işletilen, güç borsası olarak bilinen Piyasa Takas Fiyatı’ndaki (PTF) elektrik alım fiyatlarına müdahalede bulunabilecek. bu türlü güneş, rüzgar, hidroelektrik, doğalgaz, ithal ve yerli kömür üzere elektrik üretimi yapılan alanlarda, üreticilere tavan fiyat uygulayabilecek olan EPDK, eser bazında PTF belirleme yetkisine sahip olacak.

Sabah’tan Barış Şimşek’in haberine nazaran hükümet, tüm dünyada yükselen güç krizinin Türkiye’ye olan tesirlerini denetim altında tutabilmek ve elektrik meblağlarında dalgalanmaları önleyebilmek için olağanüstü bir uygulamayı hayata geçirecek. Güç idaresi bugüne kadar özgür piyasa anlayışından ödün vermezken, güç krizinin toplum refahını tehdit eder boyutlara ulaşması elektrik üretim fiyatlarına müdahaleyi mecburî kıldı.

EPDK YETKİYİ 6 AY ELİNDE BULUNDURACAK

Taslak halindeki düzenlemenin yakında TBMM’ye gelmesi beklenirken, düzenleme kapsamında Güç Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafınca işletilen borsadaki güç fiyatlarının maliyet bazlı fiyatlandırılmasına ait EPDK’ya yetki verilecek.

bu türlü mesela tüm dünyada artan doğalgaz fiyatları sebebiyle elektrik üretim maliyetleri düşen ve talebin arttığı ithal ya da yerli kömür, güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal üzere elektrik üretilen alanlara tavan fiyat uygulanacak.

EPDK, elektrik üreticilerinin maliyetlerine bakarak, eser meblağlarını dengelemek amacıyla üreticilere “Borsada şu fiyattan daha fazlaya ürettiğin elektriği satamazsın” diyecek. Bu yetkinin EPDK’ya 6 ayla hudutlu olarak verilmesi planlanıyor.

Yatırım tavsiyesi içermez.