Altılı Masa, İTO seçimlerinde kime bakılırsav verdi?

Mihriban

Global Mod
Global Mod
Türkiye iktisadının birfazlaca açıdan üçte birini ya da yarısını temsil eden İstanbul’un üç kıymetli Oda’sında seçim çabasının yeni dinamikleri nasıl şekilleniyor?

Dünya’dan Sadi Özdemir’in yazısına nazaran Türkiye’nin en büyük ve kuvvetli sanayi odası olan İSO cephesinde bu seçimde de değişen bir şey olmayacak üzere görünüyor. 2005 Mart’ında meclis üyesi seçildiğinden beri İSO Lideri olmak isteyen Adnan Dalgakıran’ın başkanlık yarışına katılacağı konuşuluyor.

Ancak, İSO Lideri Erdal Bahçıvan’ı yenmesi epeyce sıkıntı görünüyor. Zira Bahçıvan kurumun geleneklerini temsil ediyor ve İSO’da seçimi etkileyebilecek bütün dinamikleri fazlaca güzel biliyor.

İTB’de ise mevcut lider Ali Kopuz’a karşı, CHP geleneğinde etkin siyaset de yapmış bir isim Çetin Keçeli’nin CHP ile uyum ortasında çalıştığı belirtiliyor. Lakin Kopuz’un da fazlaca önce çalışmaya başladığını ve işi epey sıkı tuttuğunu biliyoruz.

Asıl çekişmeli yarışın ise yakında üye sayısı 700 bini geçmesi beklenen İTO’da yaşanması bekleniyor.

Çünkü Millet İttifakının ‘yürütme organı’ pozisyonundaki ‘Altılı Masa’nın da isteği ile masadaki bir genel lider, partilisi bir iş insanını İTO’da ‘muhalefeti koordine etmesi’ için nazaranvlendirdi.

Millet İttifakı’nın amacı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerindeki üzere bir bloklaşmayı sağlamak ve ülke idaresi için yapılacak genel seçimlere yedi ay kala İstanbul’dan bir zafer daha çıkarmak. Başarılı olabilirler mi? Doğal ki bu biçimde bir ihtimal var lakin ne kadar kuvvetli bir ihtimal ona bakalım.

İTO’da CHP’li lider mümkün mü?

İTO’da başkanlık yarışı için CHP Genel Lider Yardımcısı Tekin Bingöl’ün kardeşi Atilla Bingöl, Perpa B Blok İdare Şurası Lideri Hacı Demir ve Dursun Topçu gibi Millet İttifakı’na yakın olduğu belirtilen isimler konuşuluyor.

Dursun Topçu’nun, Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu’nun dünürü olması niçiniyle seçimde ‘başkanlık yarışına katılmayı’ etik bulmadığı belirtiliyor.

Altılı Masa’nın İTO seçimlerinde uyum misyonu verdiği duayen iş insanını aradım ve o cepheden İTO için ismi geçenleri teyit ekmek için sordum.

Onun karşılığı, “İsimler hakikat fakat hangisinde sonunda ittifak olacağı ya da en sonunda öteki bir ismin mi İTO lider adayı yapılacağı daha sonra muhakkak olacak, şu anda meslek komiteleri için epey sıkı çalışmamız gerekiyor biz de onu yapıyoruz” halinde oldu.

Sanki Millet İttifakı için İTO seçimlerinde de ‘kazanacak ortak aday’ bulma sorunu yaşanıyor üzere geldi bana. İTO tarihinde epey değerli bir diğer duayen ismin de bana “Her şeye karşın İTO, İSO ve TOBB üzere iş insanı örgütlerinde CHP’li ya da sol kanattan bir iş beşerinin lider seçilmesi neredeyse imkânsız. Solun ülkede iktidar olduğu periyotlarda bile bu örgütlerdeki CHP’li meclis üyesi sayısı yüzde 10’u bulmamıştır” söylemiş olduğini de belirtmeliyim.

Cumhur İttifakı için İTO başkanlığı çantada keklik mi?

İTO’da Ak Parti ya da Cumhur İttifakı cephesinin adayı hala İTO Lideri olan Şekib Avdagiç muhafazakar iş insanlarını temsil eden MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON ve GİV üzere kuvvetli örgütlerin tamamının takviyesini almış durumda, seçimin de en kuvvetli adayı görünüyor.

İTO için resmen adaylığını ilan eden Murat Kalsın da siyasetin sağ kanadından kuvvetli bir isim olarak isminden kelam ettiriyor.

Seçimlerin tam göbeğindeki bir öteki duayen iş insanını aradım ve “Bu seçim mevcut idare için çantada keklik mi yoksa 2005’teki üzere İTO idaresinde büyük bir ihtilale yol açacak mı” diye sordum.

Yanıtı, “Eğer İTO’da iki adaylı değil de üç adaylı bir seçim olursa Ak Parti ekseninin muhafazakâr iş insanlarını temsil eden kurumların tamamının takviyesini alsa da Şekib liderin işi zorlaşabilir. Şekib liderin yeni idare konseyinde hangi isimlerin olacağı da epey kıymetli zira bu mevzuda kimi hassasiyetler oluştu” karşılığını aldım. Bunu söyleyen iş insanı da Ak Partili bir isim olduğu için altını çizdiği mevzunun epey değerli olduğunu düşünüyorum.

Yatırım tavsiyesi içermez.