AK Parti’li eski vekilden hükümete ihtar: Şu anda tarlaya tohum atmak cüret işi

Mihriban

Global Mod
Global Mod
25. ve 26. periyot AKP Karaman Milletvekili Recep Konuk, toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye tarımına ait çarpıcı açıklamalarda bulundu.

22 yıl Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşu olan Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBRLİK) Başkanlığı nazaranvini de yapan Konuk, artan girdi maliyetleri altında ezilen çiftçilerin destelenmesi gerektiğini söylemiş oldu.

Konuk, üreticinin üzerindeki yükü hafifçeletecek önlemler ya da düzenlemelerin hemen alınmaması durumunda yaz aylarında çarşı pazarda bir bolluk yaşanmayacağını tabir ederek şunları söylemiş oldu:

“ŞU AN DA TARLAYA TOHUM ATMAK YÜREK İŞİ”

*Bir yanda savaş, bir yanda artan güç ve emtia meblağları. Bir söylentinin, bir manipülasyonun sebep olduğu paniği, toplumsal medyada, gazete televizyon haberlerinde gördük. Hem savaşın uzaması ihtimaline hem emtia fiyatlarındaki olağandışı fiyatlamanın sürmesi riskine karşı bu sene besin ve tarım dalı için özel bir yıl.

*Özel yıllar da özel önlemler geliştirmeyi gerektirir, süratli karar almayı gerektirir. Çarşı pazarda 2023 yılı üretim takvimine kadar yokluk yaşamamak için, bolluk ve rahmet için bugünler kritik günler.

*Bugün vereceğimiz kararlar, alacağımız önlemler önümüzdeki 1 yıldan fazla süreyi besin arzında nasıl geçireceğimizi belirleyecek. O niçinle bugünkü öncelikli sıkıntımız bu sene tarım yerlerimizin bir karışını bile boş bırakılmamasını sağlamaktır. Bunun için evvela üreticiyi cesaretlendirmek zorundayız.

*Bunu lafın gelişi söylemiyorum. Gerçekten şu anda tarlaya tohum atmak büyük yürek işi. Çiftçinin temel maliyet kalemleri tohum, gübre, zirai ilaç, sulama elektriği ve motorin.

*Gübre, sulama elektriği ve motorin meblağları maalesef geçtiğimiz yıla göre katlanarak arttı. Bu üç maliyet kaleminde üreticinin üzerindeki yükü hafifçeletecek önlemler ya da düzenlemeler ivedilikle alınmazsa yaz aylarında çarşı pazara gelmesini beklediğimiz bolluk maalesef gelmeyebilir, tüketicinin mutfak masrafı azalmayabilir.

“BU YILIN TELAFİSİ YOK”

“Tedbir almak için, adım atmak için önümüzde hayli değerli 4-5 hafta var” diyen Konuk, açıklamalarını şöyleki sürdürdü:

*Çiftçi için motorin meblağlarını düşüreceksek bugün düşüreceğiz. Gübre takviyesini arttıracaksak bugün arttıracağız, sulama elektriği meblağlarını aşağı çekeceksek bugün çekeceğiz. Bunu bu 4-5 hafta ortasında yapmazsak çarşı pazarda bolluk beklentimiz muhtemelen 2023 yılı ortalarına ertelenecek.

*Çünkü ziraî üretimin bir takvimi var. Konvansiyonel üretim için tohumun tarlaya ekimi de bahçelerde fide dikimi de bu 4-5 haftada gerçekleşecek. Bu takvim kaçtığı vakit bu yılın telafisi yok. Kıtlık yaşamamak için birtakım eserlerde özel önlem almak zorundayız. Söylememe bile gerek yok bunlardan biri yağlı tohumlar ve bilhassa ayçiçeği.

*Hele ki Ukrayna’daki savaşın devamı durumunda ekebildiğimiz kadar fazlaca ayçiçeği ekmemiz gerekiyor ki yoklukla imtihan olmayalım. Ayçiçeğinin yanı sıra, şeker pancarı, hububat üzere ülke hayvancılığını da etkileyecek eserler de domino tesiri sebebiyle bir daha özel değer vermemiz gereken eserler.

*Çünkü ülkemiz hem bitkisel yağ hem kaba yem açığı olan bir ülke. Ayçiçeği, şeker pancarı ve hububat üretimindeki daralma direkt hayvancılığımızı ve hayvansal üretimimizi de olumsuz etkiliyor. Bizim bu eser kalemlerinde 1 tonluk daralmaya bile tahammülümüz olmamalı.

“ÜRETİCİNİN YÜREĞİNİ ARTIRACAK ADIMLAR BUGÜN ATILMALI”

Stratejik eserlerde çiftçinin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Recep Konuk, kelamlarını şöyleki sürdürdü;

*Tarlalarımızda ekim başlarken üretici ekse bile mevcut durumda yağışların da düzgün olması sebebiyle sulama yapmadan bu dönemi geçirme hayali kuruyor, gübre atmadan üretmeyi denemeyi düşünüyor.

*Özellikle İç Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sulama yapmadan, gübre kullanmadan yapılacak üretim rekolte kaybı demektir ki, bu da rekolte kaybındaki oran kadar az et üretebilmemiz demektir.

*O niçinle ben bu yılın özel bir sene olduğu gerçeğinden hareketle şayet gübre, mazot ve sulama elektriğinde dala özel fiyat indirimi yapılamıyorsa bile kelam konusu girdilerin en azından stratejik eserler için dayanak ödemelerinin çiftçinin hamasetini arttıracak azami oranda yükseltilmesinin bu sene için elzem olduğunu düşünüyor ve üreticinin hamasetini arttıracak adımların çabucak bugün atılmasını bekliyor ve umuyorum.

*Dibimizdeki savaş elbette bitebilir, emtia fiyatlarında taraf olağan olarak değişebilir. Lakin ya değişmezse? Ne hoş söylemiş cetlerimiz; sen işini kış tut, yaz çıkarsa bahtına.

Yatırım tavsiyesi içermez.