Ahmet Işık Çebi’den hakem krizi, yabancı hududu ve genç futbolcular hakkında açıklamalar

Atletizm

Global Mod
Global Mod
Beşiktaş Lideri Ahmet Parıltı Çebi, SÖZCÜ’ye özel açıklamalarda bulunurken, Üstün Lig’deki hakem krizini masaya yatırdı. Çebi, “TFF geliyor, gidiyor; tıpkı hakem. MHK istifa ediyor, ‘hakemler yanılgı yapıyor’ diye adamı istifa ettiriyorlar hakemler bir daha orada. Burada sorun aslında kendi kendini gösteriyor” dedi.

Beşiktaş Lideri Ahmet Işık Çebi, SÖZCÜ‘yü konuk etti, Spor Müdürü Bahadır Çokişler ve muhabirimiz Doğan Gündoğdu’nun sorularını yanıtladı. Alanyaspor maçında başlayan hakem isyanıyla ilgili Çebi, Türk hakemliğinin genel meselelerini masaya yatırdı.

“Kurullar her dönem değişiyor lakin hakemler aynı” diyen siyah-beyazlıların işvereni, şu biçimde konuştu:

“TFF geliyor, gidiyor; tıpkı hakem. MHK istifa ediyor, ‘hakemler yanılgı yapıyor’ diye adamı istifa ettiriyorlar hakemler bir daha orada. Burada problem aslında kendi kendini gösteriyor. Hakemlerin yeniden geri gelmesini gerçek bulmuyorum. ‘Yenilenin ve heyetlerinizi yenileyin’ dedim, sağ olsunlar istifaların tamamını aldılar ve konseyleri yenilediler.”

“YASİN KOL, BİR KULÜBÜN HİZMETİNDE”

“Daha birinci haftadaki maçımıza muhakkak bir kulübün adeta hizmetinde olup formasını alma hamasetini gösteren ve hâlâ hakemlik yapmaya devam eden bu zatın atanmasını bir kasıt ögesi olarak görmüştük. MHK’nin bununla da kalmayıp Alanyaspor müsabakasına Yasin Kol isminde hakemlikten nasibini almamış, faulü, sarı kartı, kırmızı kartı, yorumu birbirine karıştırmış, yalnızca Beşiktaş’ın puan kaybetmesi için alanda dolaşan bir güvenlik nazaranvlisini ataması, skandalın ötesinde acizliktir. Siz atamaya devam edin, biz haykırmaya ve sizi bu tip hakemlere karşı yaptırım uygulatana kadar haykırmaya devam edeceğiz.”

“POPÜLİST OLMAK HAKİKAT DEĞİL”

“Türk futbolunun iktisadını düzeltmek için, ‘Özkaynak ve buradan yetişen çocuklarımızın satışlarından kulüplere gelir sağlamak lazım’ üzere telaffuzlar yıllardır nakarat üzere devam ediyor. Ancak genelde yöneticiler daima popülizmi tercih ederler. Popülist siyasetler, ‘Çıldırt bizi Lider, transfer yap Lider, büyük Lider, küçük Başkan’ üzere taraftarın hasreti olan onları pofpoflayan ve bu şekli da aslında onlar istemese de tercih ediyorlar. Bu gerçek bir şey değil. Yönetici ve liderlerin artık Türk futboluna katkı vermesi için durumları açık ve şeffaf bir halde anlatması lazım. Anlamayanların göstereceği reaksiyona katlanabilmeyi de öğrenmeleri lazım.”

20 MİLYON DOLAR KAYIP

“Bize 2016 yılında yayıncı kuruluş 30 milyon dolar öderken, artık bu para 10 milyon dolar bile etmiyor. Kayıp 20 milyon dolar var. Bu da 400 milyon TL. Faizimizin yaklaşık yarısını direkt yayıncıdan kaybettik. Futbolun marka kıymetini üst çekmemiz lazım. Kendi yayıncı kuruluşumuzu Kulüpler Birliği olarak ben epeyce önerdim. Üzerinde de çalışılıyor. Devletin kanalları var ve bu kulüpler de devletin. kanallarını verecek ve biz de organize olacağız..”

“BEŞİKTAŞ’IN GELECEĞİNİ SATMIYORUZ”

Rıdvan’ın akabinde Emirhan da Avrupa’nın yolunu tuttu. Lider Ahmet Parıltı Çebi, muhaliflerin bu mevzuda yaptığı tenkitlere yanıt verdi: “Bakın geçen sene ve bundan evvelki sene altyapıdan biroldukca oyuncuyu takımımıza kattık ve iki oyuncumuzu da yurtdışına sattık. Bu sene de Berkay, Kartal, Emirhan Delibaş, Cisse, Gudfuji’yi aldık ve Emrecan Uzunhan üzere isimlerle de geleceğe yatırım yapıyoruz. Biz Beşiktaş’ın geleceğini satmıyoruz. Bizi eleştiren muhalif bir kesim var, trol hesaplar var. Bunlar artık burdan nemalanamayan kesim. Umarım buraya benden daha sonra da Beşiktaş’ın bir kuruşunu kimseye yedirmeyen biri gelir. Ben her sene Beşiktaş’ı şampiyon yapmak için yola çıkıyorum. Bir grubun şampiyon olması için aile olması lazım.”

“DOĞMAMIŞ BİRİNE CEZA VEREMEZSİN”

“Spor Yasası konusunu Cumhurbaşkanı’na gidip ben kendim söylemiş oldum. ‘Bizi yapılandırın, biz burada batıyoruz, ayakta kalamayacağız. Cezalandırmazsanız yöneticileri bunun sonu gelmez.’ Bunun üzerine bir talimat geldi. Yöneticilerin ağır sorumluluk taşıyacakları, bir şeyleri yanlış yaparsa cezalandırılacakları ceza üzerinde çalışıldı lakin doğmamış birisine de ceza veremezsiniz. Adamın alakası olmadığı kabahatlerle da adamı yargılayacak.”

“LJAJIC-DOUGLAS BENİ ÇOK ÜZDÜ”

“Ljajic’e diyorsun, ‘Evladım bu kadar al.’ Douglas’a diyorsun, ‘Gel bu kadar al.’ ‘Ben hayli rahatım liderim. Biz rahatız’ deyip oturuyorlar. Beni fazlaca üzdüler. Gitmediler ve futbol hayatlarını da bitirdiler. Fakat herbiçimde gerek görmediler. Artık adam 400 bin Euro’ya ekip bulamadı. Ya bu futbolcuları alırken tamam başarılı olabilir lakin kardeşim 4 yıllık 5 yıllık kontratlar olmaz. Alex kontratını aldı, yırttı ve gitti. Beyefendi de olmak değerli burada.”

“HIRSIZ DİYORUM ÜZERE ALGI YAPTILAR”

Kulübün mali denetlemesi hakkında “7 seneyi inceleyin” dedim diyen Çebi, “Bu benim ferdî problemim değildir. Bilhassa güya ben birilerine hırsız diyormuşum üzere konuşuldu. O eski eski arkadaşlarımız bir algı yaratıyorlar. Zira onlar mağduru oynamaya çalışıyorlar. Bu incelemeyi isteyen ben değilim, Beşiktaş topluluğu istedi. Bana misyon verdiler” formunda konuştu.

“8+3 REKABETİ ÖLDÜRÜYOR”

“8+3 yahut 7+4 tahlil değil. ‘7 yabancı oynatacaksınız, 8’i geçmeyecek, 4 de yerli oynatacaksınız’ diyerek bunun tahlilini bulamazsınız. Yurtharicinde oynayan gençlerimiz var. erkeklerin bonservisi 2 milyon Euro’dan 8’e çıktı. TFF Lideri bütün kulüpleri içerisine alarak bir çalıştay yapmak istiyor. Türk futbolunun meseleleriyle ilgili olacak bu çalıştay. Yabancı kuralını da burada çıkacak sonuç ile netleştirmeye çalışıyor. Uygun de senin bu sene koyduğun kural 8+3 diyorsun, yarın çalıştaydan çıktı hür bıraktın diyelim bana bu sene toplattığın 4-5 tane yerli mecburiyetinden kaynaklanan bütçeme getirdiğin yükü nasıl telafi edeceğiz? Bence kimi şeyler çalıştayı beklememeli ve peşinen 8+3 kuralının rekabeti öldürdüğünü ben argüman ediyorum. Rekabeti görmeyen Türk futbolcu çocuklarımızın da ben gelişebileceklerine inanmıyorum. Yabancı gelmeli ve o formayı ondan çalacak çocuk benim için değerli olan.”